Kwalifikacje dla Audi
Kierowcy Belgian Audi Club Team WRT Laurens Banthoor i Robin Frijns wywalczyli przekonywujące zwycięstwo w wyścigu kwalifikacyjnym na torze Zolder w ramach rundy Blancpain Sprint Series. Słoneczna pogoda i bardzo wysokie temperatury wystawiły na próbę maszyny oraz ich kierowców. Beligjsko-holenderski duet ze znaczną przewagą wyprzedził Norberta Siedlera i Marco Seefrieda w Ferrari #333 i duet Bentleya #84-Maxiego Buhka i Vincenta Abrila.
Niektórym jednak te ekstremalne warunki mocno zaszkodziły. Audi R8 #3 i #4 miały kontakt z McLarenem #55, a jeden z samochodów Audi wpadając w poślizg zaliczyło jeszcze kontakt z BMW #0 zespołu BMW Sports Trophy Team Brazil. Ten ostatni zdołał kontynuować jazdę, lecz pozostałe trzy samochody zakończyły swój udział w wyścigu. Dla Stéphane Ortelli and Stéphane Richelmi, którzy zajmują kolejno trzecią i czwartą lokatę w generalce, to znacznie utrudniło walkę o tytuł. Vanthoor po początkowych problemach z uzyskaniem komfortowej przewagi później, gdy za kierownicą zasiadł Frijns, ich Audi notowało 9 sekund przewagi.
Z kolei walka o drugą pozycję rozstrzygnęła się w boksach. Ferrari #333 nie było w stanie wyprzedzić Bentleya #84 na torze, jednak mechanicy Rinaldi Racing okazali się trochę szybsi, w wyniku czego to oni wystartują jutro przed Abrilem i Seefriedem. Ich samochód w końcówce zdołał odrobić połowę strat do liderów, co jest dobrym prognostykiem przed głównym wyścigiem.
W Silver Cup zaciętą walkę stoczyły trzy różne ekipy. Bentley prowadzony przez duet Szymkowiak / Dillmann zmierzył się z Nissanem #73 i BMW #0. Po uniknięciu chaosu na początku wyścigu Dillmann zdołał wpaść w swój rytm i bez zarzutu ukończyć swoją zmianę w pierwszym wyścigu GT w jego karierze. Potem Szymkowiak zaczął niwelować stratę i na mecie wszystkie te trzy samochody dzieliły jedyne dwie dziesiąte sekundy. W kategorii Pro-Am wygrał skład GT Russian Team Mercedes #71, którzy w składzie Bernd Schneider i Alexey Karachev zajęli bardzo wysokie, piąte miejsce w generalce.
motosportgp.pl
Komentarze
Prześlij komentarz